ARHIVA SITE. ULTIMA ACTUALIZARE 22 MARTIE 2013

    Home | Contact | Sitemap | Cauta    
AgriculturaInd. alimentaraFitosanitarDezvoltare RuralaAfaceri EuropeneInspectii si controlPescuit si acvacultura (FEP)Buget
Cereale
Grau
Porumb si sorg
Orz si orzoiaca
Orez
Plante tehnice si medicinale
Floarea soarelui
Soia
Rapita pentru ulei
Sfecla de zahar
Culturile de in si canepa pentru fibra
Tutun si hamei
Plante medicinale si aromatice
Starea de vegetatie a culturilor agricole

 

Agricultura >>Culturi de camp >>Starea de vegetatie a culturilor agricole
Ultima actualizare: 2013-03-18

NOTĂ
privind starea de vegetaţie a culturilor agricole  

Culturile agricole înfiinţate în toamnă sunt uniforme în majoritatea zonelor ţării, evoluţia temperaturilor a favorizat desfăşurarea proceselor vitale ale plantelor.

Creşterea vegetativă a plantelor a fost favorizată de temperaturile mai ridicate decât temperaturile medii lunare specifice perioadei respective, înregistrate în majoritatea zonelor ţării.

În zonele din estul Transilvaniei şi Nordul Moldovei, pe fondul temperaturilor scăzute din aer şi sol şi urmare a existenţei stratului de zăpadă, se menţine stadiul de repaus vegetativ.

Culturile agricole au avut o evoluţie corespunzătoare din toamnă şi până în prezent, acestea situându-se în parametrii optimi de vegetaţie.

La această dată, starea de vegetaţie a culturilor agricole înfiinţate în  toamna anului 2012 se află în continuă evoluţie, putând fi  influenţată de fertilizarea culturilor şi evoluţia condiţiilor meteorologice.

Pentru intervalul următor, dacă temperaturile medii vor avea valori în creştere, culturile se vor situa în parametrii optimi de vegetaţie asigurându-se astfel o dezvoltarea optimă a acestora. La această dată starea fitosanitară a plantelor este în general bună.

Potrivit datelor comunicate de Administraţia Naţională de Meteorologie,
- la această dată, aprovizionarea cu apă accesibilă plantelor pe adâncimea de sol 0-100 cm, se încadrează în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim și optime în toată ţara.

Pentru intervalul următor:

-regimul termic mediu diurn al aerului va înregistra valori apropiate de normele climatologice în cea mai mare parte a teritoriului, exceptând nord-vestul şi nordul ţării, unde local valorile termice pot fi sub mediile multianuale
-cantităţile lunare de precipitaţii pot prezenta valori peste mediile climatologice în cea mai mare parte a teritoriului, exceptând sud-estul ţării unde acestea pot fi apropiate de normele climatologice.
-temperaturile medii lunare ale aerului vor înregistra în general valori apropiate de mediile multianuale local în sud-estul, sudul şi vestul ţării, iar în restul teritoriului valorile termice se vor situa sub normele climatologice.

Având în vedere informaţiile referitoare la instalarea potenţialei secete în această vară, în săptamâna 25-29 martie 2013, MADR va anunţa măsurile identificate în urma consultărilor interinstituţionale din ultimile două luni, dar şi cu asociaţiile de fermieri, cu privire la prevenirea efectelor negative produse de factorii climatici asupra culturilor agricole.

            
Copyright © 2010 Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale