ARHIVA SITE. ULTIMA ACTUALIZARE 22 MARTIE 2013

    Home | Contact | Sitemap | Cauta    
AgriculturaInd. alimentaraFitosanitarDezvoltare RuralaAfaceri EuropeneInspectii si controlPescuit si acvacultura (FEP)Buget
Consiliul din 26 octombrie (agenda, participare, rezultate)
Arhiva

 

Afaceri Europene >>Consiliul de ministrii >>Arhiva
Ultima actualizare: 2010-01-19

ARHIVA 2010
-------------------

(19.01.2010) Mihail Dumitru, Ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale, a participat, luni 18 ianuarie a.c., la reuniunea Consiliului miniştrilor agriculturii din Uniunea Europeană de la Bruxelles.

Subiectele principale aflate pe agenda reuniunii au vizat printre altele, prezentarea priorităţilor preşedinţiei spaniole şi a viziunii acesteia pentru următoarele 6 luni: continuarea dezbaterilor privind viitorul PAC după anul 2013, simplificarea şi reducerea birocraţiei, susţinerea şi consolidarea rolului femeilor în mediul rural.

Un alt subiect important de pe agenda reuniunii a fost Comunicarea Consiliului referitoare la reglementarea relaţiilor dintre furnizori şi comercianţi în vederea unei funcţionări mai eficiente a filierelor agroalimentare din Uniunea Europeană.

Preşedinţia a prezentat concluziile după analizarea răspunsurilor primite de la fiecare Stat Membru la chestionarul transmis anterior, iar printre principalele concluzii a fost reiterată necesitatea asigurării unei transparenţe mai mari în relaţia producători-comercianţi, precum şi o mai atentă monitorizare a preţurilor. De asemenea, a fost subliniat faptul că furnizorii/producătorii ar trebui să fie mai bine organizaţi pentru ca vocea acestora să aibă mai multă greutate în relaţia cu comercianţii.

Ministrul agriculturii a prezentat problemele din România precum şi dezbaterile ce au loc între principalii actori de pe filieră pe baza unor prevederi din “Codul de bune practici”, evidenţiind faptul că ministerul joacă un rol de mediator pentru a regla problemele punctuale semnalate de părţi. Totodată, domnul Mihail Dumitru a reiterat necesitatea existenţei unui cadru legal obligatoriu în UE pentru a reglementa aceste probleme. În cadrul evenimentului, Ministrul Mihail Dumitru a avut întâlniri cu înalţi oficiali europeni din domeniul agriculturii şi pescuitului.

Informaţiile au fost furnizate de către domnul Achim IRIMESCU, ministru consilier în cadrul Reprezentanţei Permanente a României la Bruxelles
            
Copyright © 2010 Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale