ARHIVA SITE. ULTIMA ACTUALIZARE 22 MARTIE 2013

    Home | Contact | Sitemap | Cauta    
AgriculturaInd. alimentaraFitosanitarDezvoltare RuralaAfaceri EuropeneInspectii si controlPescuit si acvacultura (FEP)Buget
Tariful vamal comun
Tariful Integrat al Comunitatilor Europene (TARIC)
Acordurile comerciale preferentiale ale Uniunii Europene
Licente de import si de export
Ghidul exportatorilor UE

 

Afaceri Europene >>Politici comerciale >>Acordurile comerciale preferentiale ale Uniunii Europene
Ultima actualizare: 2008-06-30

1.3. Acordurile comerciale preferenţiale ale Uniunii Europene

Acordurile comerciale preferenţiale, de tip “acorduri de comerţ liber” sunt acele acorduri prin care părţile au procedat la acordarea reciprocă a unor concesii (reduceri/eliminări de taxe vamale de import, contingente tarifare etc.). În baza acestor acorduri, produsele de export originare dintr-o ţară beneficiază de facilităţi suplimentare de acces pe piaţa ţării partenere.

De la 1 ianuarie 2007 România beneficiază, ca stat membru al UE, de prevederile acordurilor comerciale preferenţiale la care UE este parte. Între acestea menţionăm:

  • Sistemul Generalizat de Preferinţe - SGP este un sistem de preferinţe tarifare acordat unilateral de către UE unor produse originare din ţările în curs de dezvoltare şi care urmăreşte să îmbunătăţească accesul produselor provenind din aceste ţări pe piaţa UE. Printre ţările beneficiare se numără: China, India, alte ţări din fosta CSI (Federaţia Rusă, Ucraina, Belarus, Armenia, Azerbaijan).
  • Parteneriatul Euro-Mediteranean (Algeria, Maroc, Tunisia, Egipt, Israel, Iordania, Liban, Siria, Turcia, Cipru, Malta, Palestina), care prevede crearea unei zone de liber-schimb între statele semnatare, o liberalizare progresivă şi reciprocă a comerţului cu produse agricole, proiect ce urmează să se finalizeze până în anul 2010. De la 01.05.2004, Cipru şi Malta au devenit membre ale UE.
  • Relaţiile comerciale dintre UE si Republica Moldova sunt reglementate prin Regulamentul (CE) nr. 55/2008 al Consiliului de introducere a unor preferinţe comerciale autonome pentru Republica Moldova și de modificare a Regulamentului (CE) nr. 980/2005 și a Deciziei 2005/924/CE a Comisiei.
  • UE – MERCOSUR (Argentina, Brazilia, Paraguay şi Uruguay) – vizează liberalizarea schimburilor comerciale cu produse agricole.
  • Acordul de parteneriat între UE şi ţările ACP (Africa, Caraibe, Pacific) - urmăreşte să faciliteze accesul produselor provenind din aceste ţări pe piaţa comunitară.

Prin intermediul acestor acorduri, exportatorii români pot avea acces, în condiţii favorabile (taxe vamale reduse sau chiar zero), la noi pieţe de desfacere sau îşi pot consolida poziţia pe unele pieţe. Totodată, aceste acorduri se pot dovedi benefice şi pentru consumatorii români care, vor avea la dispoziţie o gamă mult mai largă de produse, ceea ce ar putea conduce atât la o creştere a calităţii produselor desfăcute pe piaţa românească cât şi la o eventuală scădere a preţurilor acestor produse.

Un inventar complet al acordurilor comerciale la care Uniunea Europeană este parte poate fi găsit pe site-ul DG Comert al Comisiei Europene
http://ec.europa.eu/trade/issues/bilateral/regions/index_en.htm

            
Copyright © 2010 Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale