ARHIVA SITE. ULTIMA ACTUALIZARE 22 MARTIE 2013

    Home | Contact | Sitemap | Cauta    
AgriculturaInd. alimentaraFitosanitarDezvoltare RuralaAfaceri EuropeneInspectii si controlPescuit si acvacultura (FEP)Buget
Ministru
Daniel Constantin
Secretari de Stat
Achim Irimescu
Dumitru Daniel Botănoiu
Valentin Olimpiu Şoneriu
Secretar General
Daniel Ionescu
Secretar General Adj.
Sergiu Sorin Chelmu
Transparenta decizionala
Acte normative aflate în avizare internă
Proiecte de acte normative
Arhiva legislativa
Declaratii de avere
Organigrama
Organigrama
Venituri salariale MADR
R O F
Posturi scoase la concurs
Promovare
Redistribuire
Personal contractual
Presa
Echipa
Media
Arhiva
Comunicate


COMUNICAT DE PRESĂ

În data de 10 decembrie 2009 a avut loc reuniunea a 22 de miniştri din Statele Membre ale Uniunii Europene, la iniţiativa ministrului francez, Bruno Le Maire, cu tema viitorul Politicii Agricole Comune (PAC). Dezbaterea a avut loc pe marginea unui text de declaraţie transmis în prealabil delegaţiilor participante. Încă de la începutul reuniunii, ministrul Bruno Le Maire a făcut precizarea ca acest grup rămâne deschis participării şi altor state membre UE.

România a fost reprezentată de către domnul Dănuţ APETREI, Secretar de Stat in Ministerul Agriculturii, Pădurilor si Dezvoltării Rurale.

Textul declaraţiei aminteşte obiectivele PAC care au fost reconfirmate prin Tratatul de la Lisabona. In continuare, stabileşte patru principii ca bază a construirii viitoarei politici agricole: dezvoltarea unui model de alimentaţie european caracterizat printr-o mare diversitate, identificarea şi furnizarea instrumentelor necesare fermierilor pentru a răspunde la semnalele pieţei şi de a construi strategii viabile in toate sectoarele, abordarea provocărilor de mediu, si nu in ultimul rând asumarea alegerilor colective având la baza ideea ca toate produsele importate trebuie sa îndeplinească aceleaşi standarde cu produsele UE.  

În intervenţia sa, Secretarul de Stat Dănuţ Apetrei a accentuat dimensiunea socială a agriculturii ca sector al economiei ce contribuie la crearea de noi locuri de muncă si la evitarea abandonării zonelor rurale, în special pentru România. Totodată, alături de Polonia, oficialul român a susţinut echilibrarea plăţilor directe în perspectiva PAC după anul 2013, pentru ca toate statele membre să beneficieze de condiţii egale de competitivitate.

Astfel, în urma acestui demers, a fost introdusă în textul declaraţiei ideea examinării posibilităţilor de dezvoltare a unui mecanism de plaţi directe în vederea întăririi legitimităţii la nivel european, fără a aduce prejudicii perspectivei financiare pentru perioada de după anul 2013.

Textul declaraţiei poate fi accesat la adresa de web:

http://agriculture.gouv.fr/sections/presse5022/flash/appel-paris-pour

Data publicarii: 14-12-2009

Nu exista imagini pentru acest document


            
Copyright © 2010 Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale