ARHIVA SITE. ULTIMA ACTUALIZARE 22 MARTIE 2013

    Home | Contact | Sitemap | Cauta    
AgriculturaInd. alimentaraFitosanitarDezvoltare RuralaAfaceri EuropeneInspectii si controlPescuit si acvacultura (FEP)Buget
Ministru
Daniel Constantin
Secretari de Stat
Achim Irimescu
Dumitru Daniel Botănoiu
Valentin Olimpiu Şoneriu
Secretar General
Daniel Ionescu
Secretar General Adj.
Sergiu Sorin Chelmu
Transparenta decizionala
Acte normative aflate în avizare internă
Proiecte de acte normative
Arhiva legislativa
Declaratii de avere
Organigrama
Organigrama
Venituri salariale MADR
R O F
Posturi scoase la concurs
Promovare
Redistribuire
Personal contractual
Presa
Echipa
Media
Arhiva
Comunicate


INFORMARE DE PRESĂ

Marţi, 27 noiembrie 2012, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, a invitat la sediul MADR reprezentanții fermierilor pentru a le aduce la cunoștință rezultatele preliminare ale negocierilor purtate la Bruxelles în cadrul Consiliului European din 22-23 noiembrie 2012.

În cadrul întâlnirii, ministrul Daniel Constantin s-a arătat nemulțumit de rezultatele negocierilor, arătând că sumele negociate până în acest moment au rămas la nivelul celor convenite cu prilejul negocierilor de aderare din perioada 2004-2005. Principala nemulțumire si preocupare, atât a ministrului Agriculturii, cât și a reprezentanților fermierilor prezenți la discuții a reprezentat-o propunerea președintelui Herman VanRompuy ca nivelul cofinanțării pentru proiectele derulate pe dezvoltare rurală să fie de 25%. În acest sens, ministrul Agriculturii a arătat că România s-a descurcat destul de greu și cu o cofinanțare de 5%, efortul bugetar necesar pentru o cofinanțare de 25%, în actualul context al crizei globale,  riscând să pună România în situația de a nu putea face față efortului bugetar propus și de a nu putea atrage toate fondurile europene puse la dispoziție în perioada 2014-2020.

„Pe zona de investiţii e foarte important sa avem un grad de cofinanţare cât mai mic. În acest moment gradul de cofinanţare al României este de 5% şi avem dificultăţi în a asigura partea de la bugetul de stat şi cu 5%. Mă întreb cum va fi cu 25%? (…)Eu îmi fac datoria să îi informez pe fermieri pentru că altfel va exista riscul ca şapte ani de zile să ne întrebe fermierii de ce nu au un sprijin la fel de mare ca alţi agricultori din Uniunea Europeană: pentru că la acest moment trebuie să fim puternici, să negociem bine. Eu cred că se vor modifica lucrurile (…)Sunt anumite lucruri pe care putem să le îmbunătăţim, mă bucur că exista acest timp şi toate eforturile se vor face şi la nivelul consiliului de miniştri şi în discuţiile bilaterale între miniştri şi între prim-miniştri şi chiar între şefi de state. Sunt convins că este în interesul tuturor să avem sume cât mai mari, fie că vorbim de Politica Agricolă Comună sau de Politica de Coeziune. Dar repet, dacă vrem să dezvoltăm parteneriatul acesta social este important să fim în permanentă legătură cu fermierii”, a afirmat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

În altă ordine de idei, ministrul Daniel Constantin a arătat că România a fost una dintre puținele țări europene care în anul 2012 a acordat fonduri consistente de la bugetul național pentru sprijinirea fermierilor, dând astfel exemplul plăților pe suprafață, a ajutorului de minimis, respectiv plățile pentru bunăstarea animalelor.

Totodată, ministrul Agriculturii a solicitat participanţilor la discuţii ca în anul 2013 să se stabilească un calendar al întâlnirilor tematice  cu fermierii în cadrul cărora să se realizeze și noul Program de Dezvoltare Rurală 2014-2020, acesta urmând a fi mai suplu și mai ușor de implementat, atât pentru administraţie, cât și pentru beneficiari.

Data publicarii: 27-11-2012

Imagini aferente acestui document:

 MARESTE_IMAGINEA  MARESTE_IMAGINEA 
            
Copyright © 2010 Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale