ARHIVA SITE. ULTIMA ACTUALIZARE 22 MARTIE 2013

    Home | Contact | Sitemap | Cauta    
AgriculturaInd. alimentaraFitosanitarDezvoltare RuralaAfaceri EuropeneInspectii si controlPescuit si acvacultura (FEP)Buget
Ministru
Daniel Constantin
Secretari de Stat
Achim Irimescu
Dumitru Daniel Botănoiu
Valentin Olimpiu Şoneriu
Secretar General
Daniel Ionescu
Secretar General Adj.
Sergiu Sorin Chelmu
Transparenta decizionala
Acte normative aflate în avizare internă
Proiecte de acte normative
Arhiva legislativa
Declaratii de avere
Organigrama
Organigrama
Venituri salariale MADR
R O F
Posturi scoase la concurs
Promovare
Redistribuire
Personal contractual
Presa
Echipa
Media
Arhiva
Comunicate


INFORMARE DE PRESĂ

Referitor la informaţiile care au apărut în mass-media cu privire la comercializarea pe piaţa din Marea Britanie a produsului lasagna care conţine carne de cal în loc de carne de vită, producătorul francez incriminând un abator din România pe motiv că ar fi vândut carne de cal drept carne de vită, vă precizăm următoarele:

În data de 8 februarie 2013, Comisia Europeană prin Sistemul Rapid de Alertă a transmis o notificare privind suspiciunea de fraudă prin substituţia cărnii de vită cu cea de cal pentru anumite loturi din produsul lasagna distribuit în Marea Britanie şi obţinut în Luxemburg din materii prime provenite din Franţa.
Unitatea care a produs lasagna este Comigel din Luxemburg, iar materia primă a provenit de la Comigel Franţa.

În momentul de faţă, aşa cum rezultă din notificarea Comisiei Europene se cunoaşte că produsul a fost distribuit prin lanţuri de magazine din Marea Britanie.

În ceea ce priveşte originea materiei prime, notificarea Comisiei Europene nu face niciun moment referire la România, menţionând doar furnizorul de carne Comigel din Franţa.

În cursul zilei de azi, urmare a declaraţiilor apărute în presă referitoare la originea materiei prime şi în vederea unei mai bune coordonări, ANSVSA a contactat telefonic serviciile veterinare din Franţa care au confirmat faptul că este vorba de două unităţi din România autorizate sanitar veterinar pentru activitatea de sacrificare şi tranşare, bovine, porcine, ovine, cabaline .
Până în prezent nu avem informaţii cu privire la data la care a avut loc transportul şi menţiunile înscrise pe etichetă, autoritățile franceze urmând să informeze imediat ce intră în posesia datelor.

Concomitent, în cursul zilei de astăzi la solicitarea ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, a fost declanşată o anchetă în vederea efectuării trasabilităţii loturilor de carne care au făcut obiectul schimburilor intracomunitare în Franţa, şi verificării modului în care au fost  respectate toate cerinţele prevăzute de legislaţia veterinară în vigoare.

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale apreciază Sistemul Rapid de Alertă  al UE a cărui eficiență a fost dovedită încă o dată. În același timp, ministrul Daniel Constantin recomandă prudența autorităților statale cu privire la proveniența materiei prime până când acesta va fi dovedită. Industria alimentară a dovedit odată cu aderarea României la UE ca s-a adaptat exigențelor cerute de piața europeană în domeniu. Ca atare, MADR și ANSVSA se vor preocupa să identifice în cel mai scurt timp dacă materia primă provine din Romania și dacă legislația a fost încălcată sancționând astfel de practici care aduc prejudicii de imagine întregii industrii.

Data publicarii: 09-02-2013

Nu exista imagini pentru acest document


            
Copyright © 2010 Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale