ARHIVA SITE. ULTIMA ACTUALIZARE 22 MARTIE 2013

    Home | Contact | Sitemap | Cauta    
AgriculturaInd. alimentaraFitosanitarDezvoltare RuralaAfaceri EuropeneInspectii si controlPescuit si acvacultura (FEP)Buget
Ministru
Daniel Constantin
Secretari de Stat
Achim Irimescu
Dumitru Daniel Botănoiu
Valentin Olimpiu Şoneriu
Secretar General
Daniel Ionescu
Secretar General Adj.
Sergiu Sorin Chelmu
Transparenta decizionala
Acte normative aflate în avizare internă
Proiecte de acte normative
Arhiva legislativa
Declaratii de avere
Organigrama
Organigrama
Venituri salariale MADR
R O F
Posturi scoase la concurs
Promovare
Redistribuire
Personal contractual
Presa
Echipa
Media
Arhiva
Comunicate


 COMUNICAT DE PRESĂ
cu privire la activitatea de inspecţie şi control pe Dunăre

Giurgeni – Hârşova este una din cele mai sensibile zone când se pune problema respectării legislaţie în materie de pescuit comercial. Imaginea localnicilor care fac mişcări „ciudate” cu braţele la apropierea autoturismelor este cunoscută de majoritatea celor care aleg această rută pentru a se deplasa pe litoral sau în deltă. Cele două localităţi, aflate în vecinătatea unei zone extrem de bogate în peşte de pe cursul Dunării, se află de asemenea pe o şosea naţională, extrem de circulată. Dacă adăugăm la aceasta sărăcia endemică din zonă avem un „coctail exploziv” care face ca zona să fie unul din polii braconajului piscicol de pe Dunăre, în special la sturioni, specii interzise la pescuit, conform precizărilor din legislaţia în vigoare.

Acţiunile curente ale inspectorilor piscicoli din filialele ANPA din Constanţa, Galaţi şi Călăraşi în această zonă pentru combaterea braconajului şi a comercializării ilicite a peştelui întâmpină numeroase dificultăţi.

O soluţie eficientă pentru impunerea respectării legislaţiei în această zonă o reprezintă acţiuni comune, la care să participe Poliţia, detaşamente de intervenţie rapidă, Parchetul şi inspectorii ANPA.

O astfel de acţiune pe zona Hârşova – Giurgeni a fost programată şi realizată în data de 15 noiembrie. Agenţia Naţională pentru Pescuit şi Acvacultură a participat cu un efectiv de 36 de persoane şi 9 autoturisme.

La Inspectoratul de Poliţie Slobozia, cartierul general de organizare al acţiunii, au fost formate în dimineaţa zilei de 15 noiembrie 18 echipe de acţiune (câte nouă pentru fiecare din cele două localităţi), echipe formate din poliţişti, inspectori şi consilieri ANPA, luptători de la Serviciul de Poliţie pentru intervenţie rapidă.

La ora 06,15 a.m. echipele mixte au început simultan descinderile în locaţiile stabilite anterior. Surpriza braconierilor a fost pe măsură. Din cele 18 locaţii au fost confiscate 874, 86 kg peşte, din care 303,55 kg morun, 11,75 kg nisetru şi 256,25 kg cegă, de asemenea au fost confiscate cantităţi de şalău, ştiucă, crap, novac şi alte specii. Au fost de asemenea confiscate 150, 04 kg icre din care 39,24 kg icre negre şi 98,4 kg icre de ştiucă.

Au fost confiscate trei aparate electrice de pescuit artizanal, dispozitive interzise de lege, 2 bărci, un motor de barcă, trei lăzi frigorifice şi patru camere frigorifice de dimensiuni mari, plase monofilament, precum şi alte scule de pescuit (ohane, ave, prostovoale) interzise de lege.

Acţiunea din 15 noiembrie s-a dovedit un succes pentru combaterea braconajului şi se va repeta şi în alte zone „fierbinţi” de pe Dunăre.

Mulţumim şi pe această cale Parchetului şi Inspectoratului General de Poliţie pentru colaborarea şi sprijinul acordat.

Biroul de presă al Agenţiei Naţionale pentru Pescuit şi Acvacultură

Data publicarii: 18-11-2009

Nu exista imagini pentru acest document


            
Copyright © 2010 Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale